[vc_section][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Składniki:

  • 350 – 400 g szpinaku
  • 3 duże jajka
  • 3/4 – 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”5531″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”custom” style=”dotted” border_width=”5″ accent_color=”#acc158″][vc_column_text]Ciasto:

Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć z nadmiaru wody.  Świeży szpinak (bez łodyżek) rozdrobnić. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka, wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do ubitej piany wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny, zmiksować.

Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką do połączenia.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem dopieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie na kratce.

Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Można zjeść, można też pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

 

Masa śmietankowa:

  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny lub soku z cytryny

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.

 

Wykonanie:

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Posmarować kremem śmietankowym zostawiając niedużo kremu do dekoracji. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta lekko posypać okruchami, udekorować pestkami granatu, lub truskawkami.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

To Top